Oin חדשות ומידע מוסדות וארגונים

בישראל 60% מהעניים,אנשים עובדים

( חדשות ומידע - גמחים )
למה קשה להתפרנס בארץ בכבוד? 60% מהעניים חיים בבית שיש בו לפחות מפרנס אחד - כך עולה מדו"ח בנק ישראל שחושף את הקשר הרופף בין עבודה לפרנסה בישראל. מהדו"ח, עולה כי העוני בקרב האכולוסיה העובדת הגיע בשנתיים האחרונות לשיעור של18%
כלכלני בנק ישראל קבעו בדו"ח השנתי שהוגש ב-30.3.11 לראש הממשלה, ששני שלישים מהעניים בישראל חיים במשקי בית  שיש בהם לפחות מפרנס אחד. לפי הדו"ח, שיעור העוני בקרב כלל האנשים החיים במשקי בית שבהם לפחות מפרנס אחד הגיע בשנתיים האחרונות ל-18%. שיעור זה גבוה מאוד הן בהשוואה לעבר והן בהשוואה למדינות מפותחות אחרות.
לפי הנתונים, הבעיה בולטת במיוחד בשנים האחרונות בקרב ערביי ישראל. על פי הדו"ח, כשני שליש מהעובדים העניים הם ערבים – שיעור גבוה מאוד ביחס לשיעורם באוכלוסיה הכללית – כחמישית ממנה. זאת ועוד, בבנק ישראל טוענים כי כמחצית מהעניים הערבים חיים בבית שבו יש מפרנס אחד במשרה מלאה.

גם כלכלני בנק ישראל תוהים בדו"ח על משמעות הנתונים: העלייה של מספר העובדים העניים, על רקע צעדי המדיניות שעודדו את השכבות החלשות להצטרף לכוח העבודה, מעלה את השאלה אם מצבם של העובדים אכן הורע,", מצוין בדו"ח. "כלומר, אם הם נעשו עניים יותר - או שמא מדובר בשינוי הרכב התעסוקה, כך שאנשים שהיו עניים והסתמכו על קצבאות נאלצו, עם הקיצוץ בקצבאות, לצאת לעבודה, ובכך העלו את תחולת העוני בקרב העובדים, גם אם מצבם האישי לא הורע".

שכר נמוך של עובדים עניים נובע לא פעם מהאכיפה הרופפת של חוקי העבודה בישראל: בישראל קיים שיעור גבוה של עובדים המשתכרים פחות משכר מינימום. בבנק מציינים כי מעמדם של העובדים העניים בשוק העבודה מעורער ופגיע וכתוצאה מכך הם מתקשים לשמור על זכויותיהם. על רקע זה מדגישים בדו"ח את חשיבותה של אכיפת חוקי העבודה במסגרת המאבק בעוני.