Oin חדשות ומידע בריאות וטיפוח

בריאות החניכיים

( חדשות ומידע - רופאי שיניים ומרפאות )

בעשור הרביעי לחיינו בדרך כלל מתחילות להופיע ברמת המשנן תופעות המכונות - מחלת חניכיים. מחלת החניכיים היינה מחלה דלקתית הקשורה להמצאות חיידקים ונגרמת כתוצאה מצחצוח לקוי והצטברות רובד של מזון וחיידקים סביב השן.


מחלת החניכיים מהוה את הגורם העיקרי לאובדן שיניים ואחראית ל- 80% מהעקירות המבוצעות למטופלים מעל לגיל 30 .
טיפול במחלת החניכיים יכול למנוע הופעת מחלות אחרות ו/או לשפר את מצבם של חולים במחלות לב ,סוכרת , טרשת נפוצה וכו' .כמוכן התגלה קשר בין לידות מוקדמות לקיומה של מחלת חניכיים אצל נשים הרות.

הסימנים בחלל הפה :
דימום ונפיחות בחניכיים , חשיפת חלק משורש השן ,ניידות ורווחים בין השיניים , רגישות לקור כתוצאה מחשיפת השורשים, ריח אופייני וטעם לא טוב.

הסיבות להופעת מחלת החניכיים :
הסיבה העיקרית להופעת המחלה קשורה לצחצוח לקוי ולהצטברות של מזון וחיידקים בשכבה דקיקה ודביקה העוטפת את השיניים. כמוכן ישנם גורמים נוספים בעלי חשיבות :עישון, סוגי מזונות, תורשה וכו.
ישנם מספר גורמים עליהם אנו יכולים להשפיע ובכך לעכב או למנוע את המחלה :

1. צחצוח שיניים :
חלל הפה מלא בנוזלים ובמהלך היום עוטפת את השן שכבה דקה של רוק שיירי מזון וחיידקים
הנקראת פלאק . במידה ושכבה זו אינה מוסרת במלואה ע"י צחצוח, החיידקים תוקפים את החניכיים ויוצרים את השלב הראשון במחלה .
במידה ורובד זה נשאר מספר ימים נצמדים עליו מינרלים ונוצרת אבנית קשיחה.
צחצוח שיניים יעיל- מונע את היווצרות הפלאק.
- צחצוח ידני : מניחים את המברשת בזוית של 45 מעלות ביחס לשיניים כשקצוות הסיבים חודרות תחת החניכיים,מצחצחים בתנועות מעגליות ומתמשכות באזור הטוחנות או קצרות ונמרצות באזור השיניים הקדמיות .
- צחצוח ע"י מברשת חשמלית : אמצעי מאד יעיל ,מאופיין במברשת בעלת ראש עגול או אחר, המסתובב במהירות של אלפי סיבובים לדקה ומקרצף את השיניים ותחת החניכיים.

2 . הסרת אבנית :
האבנית יוצרת מקום מסתור תחתיו נאגרים שיירי מזון .
שיירי המזון והאבנית המכסה עליהם מעודדים התפתחות מספר רב מאד של חיידקים אשר מפרישים רעלנים היוצרים ריח פה חריף ואופייני, וכן דלקת מקומית הגורמת לנפיחות בחניכיים ולספיגת העצם התומכת בשורשי השיניים. הנפיחות בחניכיים והדימום המסיבי הנלווה יוצרים רתיעה מפני צחצוח ונטייה להמעיט בצחצוח באזורים המדממים וכך מחלת החניכיים מתעצמת ומתגברת.
הסרת אבנית - מונעת היוצרות מקום מסתור לחיידקים ומאפשרת צחצוח המרחיק את המזון הנאגר.וקוטעת את שרשרת התהליכים המביאים להופעת והתפתחות מחלת החניכיים. הסרת אבנית מבוצעת בדרך כלל על ידי שיננית מוסמכת ,או רופא. הטיפול עשוי לכלול מספר מפגשים לפעמים תחת הרדמה מקומית ( המבוצעת ע"י רופא שיניים ).
השיננית מדריכה את המטופל כיצד לצחצח נכון תוך שימוש בתכשירים שונים.
א. נוזל המחשה - תמיסה בצבע אדום אותה מטפטפים תחת הלשון ומורחים על פני השיניים לאחר צחצוח .התמיסה צובעת באדום את כול האזורים בהם נותר פלאק.
ב. מברשת שיניים חשמלית- מנקה ביעלות את רובד המזון הדבוק לשן.
ג. תמיסות שונות לשטיפת הפה .
ד. הדרכה בצחצוח נכון תוך שימת דגש על צחצוח בסיס השן ותחת החניכיים.

3. תזונה נכונה:
יש להימנע ככול האפשר משתיית מיצים ממותקים ומלעיסת חומרים דביקים ומסוכרים בעיקר בלילה . יש לצחצח היטב לאחר לעיסת ממתקים . הסוכרים מהווים מזון מידי וזמין לחיידקים.
תסיסת הסוכרים בתהליך הפירוק המתרחש בפה בהשפעת החיידקים יוצרת ריח רע ומעודדת היווצרות חומצות הפוגעות בשיניים.

4. ביקורת שגרתית על ידי רופא שיניים :
כשמופיעים לביקורות תקופתיות כל ½ שנה , הרופא יכול לזהות בעיות חניכיים בשלב ההתחלתי . רופא השיניים מפנה את המטופל להסרת אבנית והדרכה בצחצוח.
במידה וקיים צורך המטופל נשלח לבצע צילומים של כל השיניים ( צילום סטטוס) "צילום הסטטוס" משמש כלי עזר לבחינת מצב השיניים, החניכיים, והעצם התומכת .
על סמך הצילומים הרופא יכול לבחון האם חלה נסיגה וספיגה בעצם האוחזת בשורשי השיניים וכן לבחון האם ישנן בעיות נוספות הדורשות טיפול . במידה וקיים צורך יבוצעו טיפולים נוספים על ידי רופא חניכיים.

5 . הקצעות שורשים :
טיפול זה מבוצע בהרדמה מקומית על ידי מכשירים וכלים שונים , המיועדים להסרת רובד קשיח ועמוקה עוטף את שורשי השיניים , וכן שכבה דקה מאד וספוגה בחיידקים של מעטפת השורש .

6. ניתוחי חניכיים :   
במידה והטיפול השמרני שמאופיין על ידי הטיפולים הקודמים לא צלח , או בסיומו של השלב המכין הראשוני שכלל הסרת אבנית , והקצעות פונים לשלב הבא בטיפול – ניתוחי חניכיים .
במסגרת טיפול זה רופא החניכיים חושף ומסיר רקמת חניכיים ועצם מודלקות תוך מתן אפשרות ריפוי לרקמה הנותרת , לעיתים משלבים בטיפול זה השתלת עצם באזורים בהם העצם המקורית נספגה אנכית בין שורשי השיניים.
טיפול זה מהווה שלב אחרון בטיפול במחלת החניכיים כשלאחריו מוטלת האחריות על המטופל לשמר את בריאות החניכיים באמצעות צחצוח מוקפד , הסרת אבנית תקופתית , וביקורים חוזרים אצל רופא השיניים.          
הערה: המידע המסופק במאמר זה הוא חלקי , ואין להסתמך עליו לצורך ביצוע טיפולים.
בכול מקרה חובה להיבדק ולהתייעץ עם רופא שיניים .

כותב המאמר ד"ר חיימוביץ ארנון.
רופא שיניים MPA DMD  מסטר במנהל מערכות בריאות.
שימש כמנהל מרפאה ציבורית באשדוד כ- 10 שנים
בעל מרפאה פרטית באשדוד וביבנה .

לכרטיס המידע של ד"ר חיימוביץ